top of page

"Musicians turned Actors": muzikale fenomenen in Hollywood?


Lady Gaga en Bradley Coop in 'A Star is Born' (2018)

Lady Gaga weet met haar eerste rol in 'A Star is Born' veel indruk te maken bij de critici. De recensies zijn net gepubliceerd en ze liegen er niet om. Het kan helpen dat ze een personage speelt die een geweldige zangeres wordt, waardoor ze sowieso veel indruk kan maken met haar krachtige stem. Maar als we de critici mogen geloven maakt ze het helemaal waar. Misschien ook wel omdat Lady Gaga bijna onherkenbaar is zonder make-up en met normaal haar. Het zou zomaar eens kunnen dat ze een Oscarnominatie krijgt voor haar eerste hoofdrol in een speelfilm.

Lady Gaga is uiteraard niet de eerste muzikant die de stap heeft gemaakt naar het grote witte doek. De kans bestaat dat ze Cher en Jennifer Hudson opvolgt als musician turned actor die het prestigieuze beeldje weet te bemachtigen. Cher won een Oscar in 1988 voor haar hoofdrol in ‘Moonstruck’. Jennifer Hudson won een Oscar voor haar bijrol in ‘Dreamgirls’ in 2007. Naast Hudson was trouwens een wereldberoemde zangeres te zien; Beyoncé. Maar dat Lady Gaga indruk heeft gemaakt, daar kunnen we zeker van zijn.

Er zijn meer muzikanten die niet meer weg te denken zijn uit Hollywood. Dat beide carrières prima te onderhouden zijn bewijst bijvoorbeeld Will Smith. Will Smith kennen we als rapper en als “the Fresh Prince of Bell-Air”, maar wist je ook dat hij twee Oscarnominaties op zijn naam heeft staan voor zijn rollen in ‘Ali’ en ’The Pursuit of Happyness’? Hij heeft in ieder geval een indrukwekkend CV met maar liefst 77 rollen, en still counting! Een andere zanger en acteur die goed kon balanceren tussen acteren en muziek maken was David Bowie die succesvolle albums produceerde en in kwalitatieve films speelde.

Will Smith samen met zijn zoon Jaden Smith in 'The Pursuit of Happyness' (2006)

Daarnaast zijn er ook acteurs waarvan je niet eens wist dat ze voor hun acteercarrière hun brood probeerden te verdienen met muziek. IMDb heeft een lijst samengesteld waarbij enkele verrassende namen terug te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan Mark Wahlberg die in de jaren negentig het gezicht was van Marky Mark and the Funky Bunch. Maar je zult hem vooral kennen van ‘Boogie Nights’, ’The Italian Job, ‘The Departed’ of ‘The Fighter’. Andere namen die in het lijstje staan zijn Bruce Willis, Russell Crowe, Kevin Bacon, Keanu Reeves, Scarlett Johansson en Joaquin Phoenix.

Dat Hollywood muzikanten graag een kans geeft op het witte doek mag duidelijk zijn. Ze blijken regelmatig te bewijzen veel in hun mars te hebben met hun kunstzinnigheid en creativiteit. Heb jij nog een specifieke muzikant/acteur in gedachte die uniek is zowel als muzikant als acteur? Laat het me weten in de comments.


bottom of page