top of page

50-jarig jubileum voor '2001: A Space Odyssey'


Sinds deze week is het 50 jaar geleden dat Stanley Kubrick's 2001: A Space Odyssey in de bioscopen verscheen. Misschien heb je de film nog nooit gezien of kwam je er niet doorheen (de film duurt bijna 2,5 uur), maar je zult er ooit misschien wel eens iets van meegekregen hebben. Anders wel van de bekende regisseur. Kubrick heeft zelfs voor deze film een Oscar gewonnen (Best special visual effects). Mocht er nog steeds geen belletje rinkelen dan heb ik hierbij de trailer voor je.

Veel bekende figuren uit Hollywood hebben zich uitgesproken over de invloed van deze film op hun werk. Zo vertelt regisseur Alfonso Cuarón in een interview dat hij zich heeft laten inspireren door de film voor zijn Oscarwinnende film 'Gravity' (2013) en neemt regisseur Christopher Nolan de film mee naar het filmfestival van Cannes om deze film daar in 70mm te vertonen. De film zal tevens een onderdeel zijn van een masterclass die hij gaat geven waarbij hij zijn eigen werk (gokje: 'Interstellar') zal vergelijken met '2001: A Space Odyssey'.

Niet alleen Hollywood maar ook verschillende posterdesigners staan stil bij het 50-jarig jubileum van de film. Hieronder zie je vijf van deze alternatieve posters. Welke is jouw favoriet?

Posterdesign van Alberto Reyes Francos

Posterdesign van Alberto Reyes Francos

Posterdesign van Chris Malbon

Posterdesign van SG Posters

Posterdesign van Scott Woolston

Posterdesign van Tracie Ching

Wil je meer alternatieve filmposters van '2001: A Space Odyssey' bekijken? Kijk dan bijvoorbeeld eens op de site van Poster Posse.

bottom of page